Смесени реакции след присъдата на Ратко Младич

Смесени реакции след присъдата на Ратко Младич
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Доживотен затвор получи генерал Ратко Младич - командващият сръбските сили по време на войната в Босна в средата на 90-те. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия го призна за виновен по 10 от 11 обвинения срещу него - за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Новината предизвика смесени емоции в Сараево, предаде БНТ.

В Сараево приветстваха новината за доживотната присъда на Ратко Младич. В столицата на Босна и Херцеговина, която бе под обсада по време на войната между 1992 и 1995 година, смятат, че справедливостта е възтържествувала. Исмет Сабич, жител на Сараево: Това не е присъда само за Ратко Младич, а за престъпленията, геноцида и всички лоши неща, които се случиха на Босна и Херцеговина през тези години. Но има още много престъпници, които все още не са осъдени и може би никога няма да бъдат, дори няма да бъдат арестувани.

22 години след края на войната други жители на Сараево са по-умерени. Сеад Пашич, жител на Сараево: Не можем да съдим целия сръбски народ заради няколко човека, извършили зверствата, които преживяхме.

Управляващите в Босна и Херцеговина вярват, че приемането на фактите и истината е единственият път за по-добро бъдеще на страната.

Не всички обаче са съгласни с присъдата за Младич. В Сребреница, където по нареждане на Младич са избити 8 хиляди мюсюлмани, се появиха плакати с неговия лик и надпис "Ти си нашият герой". Някои от босненските сърби смятат, че Ратко Младич е техен защитник.

В съседна Сърбия, няколко десетки поддръжници на Младич се събраха в центъра на Белград, пеейки песни в подкрепа на бившия военен командир. Те обаче бяха организирани от националистическата партия "Двери", която описва Ратко Младич като герой.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"