Лидерът на сърбите в Босна заклейми Трибунала в Хага, целял да демонизира сърбите

Лидерът на сърбите в Босна заклейми Трибунала в Хага, целял да демонизира сърбите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Лидерът на сърбите в Босна обяви, че Трибуналът на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия е доказал пристрастията си срещу Сърбия, осъждайки Ратко Младич за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна в периода между 1992 и 1995 г., съобщава "Асошиейтед прес".

Милорад Додик коментира, че хагският трибунал е бил създаден с "единствената цел" да демонизира сърбите. Той подчерта ,че сърбите, на свой ред, трябва "завинаги да изтрият всякакво споменаване" на съда от своите учебници.

Додик посочи, че "това мнение се споделя от всички сърби" и определи Младич като "герой и патриот".

Той добави, че хагският трибунал ще бъде изучаван в бъдеще като място, където "законът и етиката получиха поражение, като беше възпрепятствано постигането на правосъдие".

Междувременно Европейският съюз заяви, че разчита на балканските народи да почитат жертвите на военни престъпления, извършени във войната в Босна, като насърчават помирението между съседите.

От Брюксел допълниха, че не могат да коментират конкретно решението на трибунала срещу Младич, но напълно зачита решенията му.

Според ЕС решението на трибунала "засяга някои от най-мрачните и най-трагични събития" в неотдавнашната история на Западните Балкани и Европа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"