Израел призна, че поддържа тайни контакти с арабските страни

Израел призна, че поддържа тайни контакти с арабските страни
A A+ A++ A

Израелски министър заяви, че еврейската държава е провеждала тайни разговори със Саудитска Арабия на фона на притесненията във връзка с Иран, пише "Индипендънт", предава news.bg 

Вестникът отбелязва, че това е първото разкритие от високопоставен представител на една от двете държави, след като дълго се спекулираше, че Рияд и Тел Авив тайно преговарят.

Преди дни началникът на генщаба на израелските въоръжени сили Гади Айзенкот заяви пред саудитски вестник, че страната му е готова да сподели информация с Рияд за Ислямската република.

Саудитското правителство не е отговорило на коментара на израелския енергиен министър Ювал Щайниц.

Израел и Саудитска Арабия разглеждат Иран като основна заплаха в Близкия изток. Нарасналото напрежение между Техеран и Рияд подхранва спекулациите, че Израел и Саудитска Арабия могат да започнат да работят съвместно.

Рияд не поддържа дипломатически отношения с Тел Авив.

В интервю за Армейското радио Щайниц не разкри подробности, когато бе запитан защо Израел "крие връзките си" със Саудитска Арабия.

"С много мюсюлмански и арабски държави поддържаме връзки, които наистина частично са прикрити и обикновено ние сме страната, която не се срамува", поясни той.

Другата страна е заинтересована връзките да се запазят в тайна. С нас обикновено няма проблем, но ние уважаваме желанието на другата страна, когато връзките се развиват, дали със Саудитска Арабия или с други арабски страни, или други мюсюлмански държави, продължи министърът.

В интервю за Ройтерс в четвъртък саудитският външен министър Адел Джубейр заяви, че ако израелско-палестинският конфликт бъде разрешен на базата на Арабската мирна инициатива, Израел ще има нормални икономически, политически и дипломатически отношения с всички арабски държави.

#Саудитска Арабия #Иран #Рияд #Тел Авив #Ислямската република

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"