България влиза отново в Лувъра

България влиза отново в Лувъра
A A+ A++ A

Отново българска изложба в Лувъра в Париж. Експонати от Първото българско царство ще бъдат акцент в eкспозицията на световноизвестния музей през 2018 година. След успеха на “Епопея на тракийските царе” преди две години, Лувъра се готви да посрещне нови български ценности, предава NOVA. 

Посетителите на музея ще могат да видят експонатите през втората половина на 2018 година, а сред тях ще блести Преславското съкровище – едно от най-големите, с над 120 златни украшения.

Изложбата ще е част от културната програма по българското европредседателство. Договорът за сътрудничество беше подписан между министъра на културата Боил Банов и президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

“Изключително събитие за България се случи днес. Подписването с Лувъра е може би най-голямото културно събитие за страната ни през последните години. Изложба Първо българско царство и реципрочна тяхна изложба в България”, каза Боил Банов.

“Това споразумение е пореден нов етап в приятелството между нашите две страни. Вече имахме огромния шанс да покажем наследството на траките в Лувъра, сега идва ред на Преславското съкровище. В България пък ще представим експонати от наши разкопки в Созопол”, заяви Жан-Люк Мартинез.

По-рано през седмицата, българската делегация представи в ЮНЕСКО мозайки от Голямата базилика в Пловдив, които кандидатсват за вписване в листата на паметниците на световното културно наследство на организацията.

#Лувъра #Париж #Първото Българско царство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »