Банките ще трябва да докладват пред БНБ за всяка сделка със свързани лица

Банките ще трябва да докладват пред БНБ за всяка сделка със свързани лица
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Банките ще докладват пред БНБ за всяка сделка със свързани лица. Очаква се по този начин Банковият надзор да засили превантивния си контрол и да се избегне повторение на кризата с КТБ от 2014 г. Мярката е част от изменения в Закона за кредитните институции, внесени в понеделник в парламента от шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Днес, 15 ноември, те ще бъдат обсъдени на първо четене в бюджетната парламентарна комисия.

В законовите промени са отразени забележките и препоръките на Световната банка и МВФ след направения от тях преглед на финансовия сектор у нас по-рано тази година, става ясно от мотивите на вносителя. Ключов проблем според този преглед се оказахазаконови празноти, които позволяват заобикалянето на ограниченията за кредитиране на свързани с банките лица, пише в. "Сега".

 

Затова с новия проектозакон се прави опит да се разшири кръгът на свързаните лица, които може да окажат влияние върху дейността на банката и върху нейните акционери. За свързани вече ще се считат тези, които притежават непряко над 10% от акциите на една банка, както и тези, които упражняват контрол върху банката или акционери на банката, т.е. без да имат формална собственост. Освен съпрузи и деца като свързани лица вече ще фигурират и половинките, с които акционерите живеят на съпружески начала.

Предстои в специална наредба БНБ да определи конкретни критерии, по които се определя дали има свързаност. В тази наредба трябва да се опише и начинът, по който банките ще трябва редовно да докладват за всички видове сделки със свързани лица. Такива са не само условията, при които се отпускат кредити, но и различни придобивания на активи, сключване на договори, вземания за предоставяне на услуги, лизингови договори и др. Преди това всяка сделка задължително трябва да получи одобрение не само от управителния съвет, но и от надзорния съвет на банката. Освен това банките се задължават да уведомяват БНБ, ако установят "наличие на негативно въздействие" от страна на акционери, които притежават пряко или непряко над 20% от капитала.

При издаване на лиценз за банкова дейност се въвежда и допълнително условие за предоставяне на данни за действителния собственик на акционерите, които имат пряко или непряко повече от 10% участие в банката.

#банки #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »