С колко лева може да се живее без лишения у нас?

С колко лева може да се живее без лишения у нас?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

75% от българите живеят в лишения, показват данни на КНСБ. Едно 4-членно семейство у нас се нуждае от 2301 лева на месец за спокоен живот с нормални разходи за храна, здравеопазване и образование. В столицата обаче прагът нараства с близо 1000 лева, информира Нова телевизия.

В момента средната работна заплата у нас е малко над 1000 лева, но сметката на синдикатите показва, че минималното възнаграждение, трябва да достигне праг от 1400 лева на месец, за да може да се покрият нуждите на семейството.

В същото време над 2 милиона българи живеят с доходи под 314 лева, колкото е линията на бедност за страната.

„Около 30% от населението получава доходи под 314 лева”, заяви в студиото на "Здравей, България" председателят на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев.

А колко трябва да получаваме, за да живеем добре?

„Нужният доход се изчислява като брутна работна заплата, след като се приспаднат социално-осигурителните вноски и данъците, за да може да се получи нетната сума, която е нужна да се получи за издръжката на едно домакинство, тоест 1474 лева е заплатата, която трябва да получаваме, за да можем да живеем добре у нас”, добави Любен Томев.

 

#пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »