Проблем за фермерите, ако декларации за доходите се подават само по електроно

Проблем за фермерите, ако декларации за доходите се подават само по електроно
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

При първото четене на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) днес депутатите решиха да отпадне 5-процентната отстъпка, която гражданите ползваха при електронно подаване на данъчната декларация. В момента при онлайн подаването на декларацията до 31 март се ползва отстъпка от данъка, който се дължи за последните три месеца от предходната година. Статистиката показвала, че близо 70 на сто от декларациите вече се подават онлайн.

Според финансовото министерство има възможност годишната данъчна декларация задължително да започне да се подава от всички по електронен път, което ще омаловажи съществуването на 5-процентната отстъпка. Така в бюджета щели да постъпят около 1,2 млн. лв.

Срещу тези промени обаче се обявиха от ДПС и БСП, като особено рязко се противопостави депутатът от ДПС Адлен Швекед, която посочи, че електронното подаване на декларациите от земеделските производители по селата ще ги затрудни изключително много.

Министерството на финансите обаче все още не е предложило задължително депозиране на декларациите по електронен път, затова на този етап проектът не би засегнал дребните фермери.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"