Зърнопроизводителите предлагат с 15 млн. лв. да се вдигне помощта за акциза

Зърнопроизводителите предлагат с 15 млн. лв. да се вдигне помощта за акциза
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Националната асоциация на зърнопроизводителите е предложила на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов от следващата година държавната помощ за частично покриване на акциза върху горивата да се повиши с около 20%. Причината е в поскъпването на световните цени на горивата, започнало от есента на тази година, посочи за Синор.БГ Радослав Христо от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В продължение на години бюджетът за покриване на част от акциза за използваното в селското стопанство гориво е 84 милиона лева годишно. С новото предложение се очаква той да се повиши на 100 млн. лева.

По закон компенсацията е 40 на сто, което означава, че за литър купено гориво държавата покрива 27-28 ст. С исканото увеличение компенсацията ще достигне 40-45 ст., което значително ще облекчи дейността на полето.

Средно цената на литър газьол в момента е 2,10 лв., или без ДДС 1,80. С исканото повишение цената ще падне до 1,40 лв., така че ще покрие нарастващата цена на горивата.

Стопаните са изключително доволни от новата система за изплащане на държавната помощ, която вече втора година е значително по-улеснена, посочи още Радослав Христов.

Фермерите не са натоварени със задължението да водят дневници и да представят разходни норми за горивата, той като това централизирано се прави въз основа на анализите, направени не без помощта на институтите към Селскостопанска академия.

Служителите в общинските служби попълват заявлението за обработваните декари, като фермерът представя единствено фактурите за купеното гориво.

До края на месеца се очаква да бъдат обявени резултатите от заявените количества горива през миналата стопанска година.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »