15 държави, които не съществуваха преди 30 години

15 държави, които не съществуваха преди 30 години
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Картата на света се променя постоянно. На земното кълбо има 196 международно признати суверенни държави, поне така твърдят повечето експерти. На различно мнение са експертите от Организацията на обединените нации - според тях признатите държави са 193. От своя страна Държавният департамент на САЩ признава 195 държави, според тях Тайван е китайска провинция, а не самостоятелна държава.

В света има и редица държави, които имат всички признаци на държавност – контрол над територията, система на управление, фактически суверенитет, но в същото време са лишени от пълно или частично международно дипломатическо признаване и като такива не могат да бъдат субект на международните отношения.

Въоръжените конфликти по света продължават да оформят облика на картата на света. Всички погледи са вперени в момента в Каталуния – ще има ли нова държава на картата на Европа или не – все още е рано да се каже.

Предлагаме ви да ви разходим из 15 държави, които не съществуваха преди 30 години:

Южен Судан

Това е най-младата държава в света. Южен Судан се отдели от Судан през 2011 г.,след десетилетия на гражданска война.

Косово

Косово е частично призната държава на Балканския полуостров. До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН. През ноември 2006 г. в Сърбия се провежда референдум за нова конституция на републиката, според която Косово остава автономна област, но с по-широка автономия. Това е отхвърлено от предимно албанското население, което не участва в референдума. Косово обявява независимостта си на 17 февруари 2008 г. и е признато от България и още 107 държави, 22 от които са страни-членки на ЕС, както и от САЩ и Канада и Австралия.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Дестинации
Последно от Дестинации

Всички новини от Дестинации »