Ллюбими дестинации в България

Ллюбими дестинации в България
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Ако не можем да се концентрираме в работата или децата постоянно ни нервират, това е знак - време е за почивка. Сега е времето, когато сме най-често привлечени от поривите на морето или прохладата на планината. Независимо дали става въпрос за 2-3 дневни уикенд пътешествия или ваканция от седмица-две, не е никак изненадващо, че българите най-вече избират български дестинации да пътуват.

Истинските причини са няколко. България е прекрасна и богата на култура. Природата е съчетание от високи планини, море, езера, реки, пещери и низини – особености, които са характерни за малко страни. Много от обектите са под закрила на ЮНЕСКО, което дава повод за допълнителна гордост и внимание към тях.

Позитивната новина е, че все повече хотелиери и добродетелни българи се ориентират към т.нар. селски туризъм с цел опазване и съхраняване на бита, културата, ястията и традициите ни. За щастие, с нашата многовековна история, не е трудно да се намери "материал" за любопитния турист. Похвално е, че българинът се интересува от всичко това и не се страхува да се върне назад във времето.

Друга причина, поради която е по-добре да пътешестваме из България, е фактът, че цените са достъпни и реални. Също, знанието на чужд език не бива да се пренебрегва, ако решим да пътуваме в чужбина. У нас липсата му не е причина за притеснение, защото можем да спрем всекиго за помощ или указания. Така че, нямаме нужда от разговорник в стремежа си да произнесем това, което искаме да знаем

Позитивност е и компактността на страната ни, което означава, че всяка една нейна точка е лесно достижима и не е необходимо да губим така ценните часове и дни по летища или международни магистрали.

Затова, не се колебайте, а преоткрийте България. Нашата страна има с какво да ни изненада и какво да ни предложи, независимо дали желанието ни е да си починем на морето или активно да се запознаем с културните селища и паметници.

Ето и някои от най-предпочитаните дестинации:

Лещен и Ковачевица

Това са селца, които са сгушени в Западните Родопи на около 1000 м. надморска височина и гарантират изцяло връщане в миналото. Старинните къщи, калдъръмените улички, кристалният чист въздух ще ни дадат усещане, сякаш сме попаднали във филм от миналото.

Рибарица

Намира се в Тетевенската планина в подножието на връх Вежен и е на 12 км от град Тетевен. Малките спретнати къщи ще ни очароват, а разходка

Паничище

Селото е разположено на около 80 км от София в полите на Рила и разполага с много хижи и почивни бази. Ако решим да се насладим на природните красоти наоколо, Паничище е начална точка на различни пешеходни маршрути до Рилските езера, Сухото езеро и някои хижи в околността.

Котел и Жеравна

Намират се в близост до Сливен и се славят с възрожденските си къщи-музеи. В Жеравна си заслужава да се посетят къщите на Йордан Йовков и Сава Филаретов, които са истински шедьоври със своите изящни дърворезби. Край Котел се намират пещерите Ледника и Луцифер, както и множество екопътеки, които ще разкрият красотите на Котленския балкан.

Чифлик

Селцето се намира на 15 км от Троян в Троянския балкан и има около 350 души постоянно население. Река Бели Осъм го разделя на две, като му предава специфична красота и чар. Прохладният въздух и прекрасната природа го правят любима дестинация.

из природния резерват "Царичина" изцяло ще ни зареди.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Дестинации
Последно от Дестинации

Всички новини от Дестинации »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"