Археолози откриха средновековни градове, скрити под джунглата

Археолози откриха средновековни градове, скрити под джунглата
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Археолози в Камбоджа откриха няколко недокументирани до момента средновековни градове, които се намират недалеч от древния храмов комплекс Ангкор Ват, пише Guardian.

Австралийският археолог д-р Деймиън Евънс, чиито разкрития ще бъдат публикувани в Journal of Arcehological Science, ще обяви официално днес, че чрез модерната технология за лазерно сканиране са открити няколко града, които са на между 900 и 1 400 години и се намират под тропическата гора. Част от тях са с размера на столицата на Камбоджа Пном Пен.

Някои експерти вярват, че наскоро анализираните данни, добити през 2015 г. по време на най-голямото подобно проучване по въздух, предприемано някога за археологически проект, показват огромни, гъсто населени градове, които са били част от най-голямата империя за Земята през XII век. Обхванатата площ е 734 кв. мили (1901 кв. км).

"Имаме цели градове, открити под гората, за които никой не е знаел, че са там“, коментира Евънс. По думите му учените са открили само малки части от тях, а сега вече разполагат с цялостната картинка.

Евънс е получил финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC) във връзка с успеха на предишното проучване с технологията за сканиране, което се е състояло отново в Камбожда през 2012 г. Тогава учените разкриха останки от път, свързващ средновековни храмови комплекси, и се потвърди това, което археолозите отдавна подозираха – че има град под Пном Кулен.

Проучването води до редица открития, включително сложни водни системи, които са строени преди стотици години във времена, за които историците не вярваха, че са съществували. Очаква се разкритията да оспорят теориите за това как се е развила империята на кхмерите, която е властвала в региона до XV век, както и каква е ролята на климатичните промени. Освен това ще засегне и въпроса за управлението на водите през въпросните столетия.

Руините на Ангкор - защитаван от ЮНЕСКО археологически парк, са основна забележителност за туристите в страната. Основният град Ангкор Ват дори е изобразен на националния флаг на страната.

Новооткритите градове са намерени чрез използването на система от лазери, насочени към земята от въздуха – от хеликоптер. Чрез тях се прави изключително подробно изображение на повърхността на Земята. Евънс твърди, че лазерните скенери са открили и голям брой загадъчни геометрични фигури, образувани от глинени насипи, които може би някога са били градини.

Експертите от археологическия свят са единодушни, че това е най-значимото подобно откритие за последните години. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »