Създават туристически инспекторат

Създават туристически инспекторат
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Предстои да се създаде звено за контрол или туристически инспекторат към Министерството на туризма, съобщила в Боровец министърът на туризма Николина Ангелкова, информираха от министерството. Ангелкова е участвала в работна среща с представители на контролните институции, местната власт и бизнеса за подготовката на зимния сезон.

Новото звено ще има специфичните контролни правомощия, които до момента се осъществяват от Комисията за защита на потребителите. Ангелкова e подчертала, че съвместните проверки с КЗП ще продължат. Всичко, свързано с потребителските права, ще се запази в обхвата на КЗП съобразно Закона за защита на потребителите. Тя e съобщила, че се предвижда инспекторът да има шест регионални структури - в Боровец, Банско, Пампорово, Варна, Добрич и Бургас.

Министър Ангелкова казала още, че сред основните приоритети на правителството е намаляване на административната тежест, а за туризма е и транспонирането на евродирективата за пакетните пътувания. Те са включени в предложенията за промени на Закона за туризма, който предстои да се внесе в Народното събрание до края на ноември. С промените в закона някои изисквания за отделни категории места за настаняване ще бъдат промени или ще отпаднат, като това няма да се отрази на качеството на услугите, била категорична министър Ангелкова.

В началото на зимния сезон съвместно с КЗП ще се инспектират ски пистите. Ще се проследи дали се спазва категоризацията на пистите и дали те имат нужните информационни знаци. Преди всичко трябва да се гарантира високото качество на туристическата услуга и на първо място сигурността на туристите, казала още министър Ангелкова. Тя припомнила, че миналата зима, в страната е имало 19,6 на сто ръст в чуждестранните посещения. Тогава над 1,4 млн. чужди туристи са пребивавали в страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"