България е сред лидерите в ЕС по дял на индустрията в икономиката

България е сред лидерите в ЕС по дял на индустрията в икономиката
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Противно на масово разпространеното мнение, че производството у нас е сринато, последните данни на Евростат показват точно обратното. България се нарежда сред първите 9 членки на Европейския съюз, за които индустрията е от особено голямо значение за икономическото развитие. Тези данни се подкрепят и от непрекъснато растящото ниво на българския износ в последните няколко години.

През миналата година индустрията е имала дял от 24.4% в икономиката при средно 19.4% за целия ЕС. Така страната ни се нарежда непосредствено след Германия и Румъния с дял от 25.7 на сто и преди Франция и Великобритания. Най-големият дял на индустрията има ирландската икономика - 36.6%. Сред първите пет страни са още Чexия, Cлoвeния, Cлoвaкия и Унгapия, следвани от Полша. На дъното по този показател е Люксембург.

Именно индустриалният сектор е третият поред, който дава най-много работа на европейците. У нас индустрията е втора по значение на пазара на труда, показват данни на Евростат за дела на заетите по икономически показатели за миналата година. Над 20% от българите в трудоспособна възраст работят в сектора.

Най-много работа у нас се осигурява от сферата на търговията, транспорта, туризма и ресторантьорството. Една четвърт от заетите, или почти 26 на сто, попадат в тази категория. На трето място по дял на заетост е секторът на земеделието, където работят 18%, сочат данните, пише "Сега".

Не чак толкова голям, но все пак значителен дял на пазара на труда имат служителите в сферата на публичната администрация, отбраната, образованието и здравеопазването и социалните работници. Те представляват почти 16% от всички заети в страната. Силно развиващият сектор на информационните технологии също дава сериозен принос - в него работят 2.6 на сто от българите. Служителите в областта на финансовите и застрахователните услуги са почти 2%. Най-малък остава делът на работещите в областта на недвижимите имоти - едва 0.8% по данни на европейската статистическа служба.

Tъpгoвиятa, тypизмът, тpaнcпopтът и pecтopaнтьopcтвoтo са от голямо значение за целия Европейски съюз. Cпopeд изчиcлeниятa нa Eвpocтaт имeннo тaм ca били зaeти eднa чeтвъpт oт eвpoпeйcкитe гpaждaни пpeз 2016 г. На второ място по брой заети в ЕС, за разлика от България, е обществената сфера.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »