55% от българите подкрепят членството в ЕС

55% от българите подкрепят членството в ЕС
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Проучване на „Евробарометър”, поръчано от Европейския парламент, показва, че 57% от европейските граждани вярват, че членството в ЕС е нещо добро за държавата им. 47% от европейците пък смятат, че гласът им се зачита в Съюза, предаде НОВА.

Проучването „Парламетър“ 2017 на Евробарометър е проведено сред 27 881 граждани в 28-те държави-членки на ЕС.

В България подкрепата за членството в ЕС е 55%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с 6% по-висока в сравнение с 2016 г. Европейците все по-често виждат ЕС като ключова фигура, когато става въпрос за справяне с големи предизвикателства и за защитата им от общи заплахи като тероризма, безработицата, бедността и социалното изключване.

Доверието на гражданите в ЕП се увеличава

33% от европейските граждани имат положителна нагласа към Европейския парламент. За България делът на одобрение е 49%, като увеличението е с 11% спрямо 2016-а, а това е вторият най-добър резултат в ЕС след Ирландия. Европейският парламент има неутрален имидж сред 42% от европейците, а негативният имидж е спаднал със 7% до 21%. За България резултатите са съответно 30% и 12%. 55% от анкетираните заявяват интереса си към европейските избори през 2019 г., а 47% считат, че ЕП трябва да играе по-голяма роля в бъдеще.

Защита от заплахи

Европейските граждани очакват, че ЕС ще ги защитава от определени заплахи. Основните рискове, при които европейците желаят намесата на ЕС, са тероризъм (58%), безработица (43%), бедност и социално изключване (42%) и неконтролирана миграция (35%). По-малко от една четвърт от хората посочват изменението на климата, религиозния радикализъм, организираната престъпност, въоръжените конфликти, политическия екстремизъм, разпространението на инфекциозни заболявания, кибератаките, социалния дъмпинг и заплахите за неприкосновеността на личните данни.

Основните приоритетни области, в които българите искат повече действия от страна на ЕС, са: борбата с тероризма (61%), бедността и социалното изключване (40%) и неконтролирана миграция (38%). След тях идват проблемът с безработица, религиозният радикализъм, организираната престъпност, въоръжените конфликти, социалният дъмпинг. Най-малко намеса от ЕС българите желаят при защитата от кибератаки, разпространението на инфекциозни заболявания, заплахите за неприкосновеността на личните данни.

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »