Днес в София, вчера в Пловдив – празник на военния парашутист

Днес в София, вчера в Пловдив – празник на военния парашутист
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

С демонстрация на ръкопашни техники и показ на въоръжение и снаряжение вчера на площад „Централен“ в гр. Пловдив  военнослужещите от бригада „Специални сили“ отбелязаха празника на военния парашутист от Българската армия. В знак на преклонение пред подвига на бойците, загинали при изпълнение на воинския си дълг, те поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на героите-парашутисти в района на бригадата и пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг до Военния клуб в гр. Пловдив. Със заповеди на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командира на бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от Специалните сили за проявен висок професионализъм при изпълнението на задачите си. Личният състав на бригадата беше поздравен по повод празника от вицепремиера Валери Симеонов и от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, предаде Otbrana.com,

„Ръководството на Министерството на отбраната ще се стреми да осигури адекватни условия на труд, на кариерно развитие и адекватен социален статус на Специалните сили“, посочи в обръщението си към военнослужещите и цивилните служители от бригадата вицеадмирал Емил Ефтимов. Той ги поздрави за постигнатите резултати при изпълнението на трите мисии на въоръжените сили, както и по време на засилените подготовки за съвместно участие с органите на МВР по изпълнение на националния план за противодействие на тероризма.

Денят на военния парашутист ще бъде отбелязан днис София с тържествени церемонии по поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в централните софийски гробища (от 10.00 ч.) и пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“. 

Във военния ритуал в знак на преклонение към военните парашутисти, отдали живота си за свободата на Отечеството, който ще започне в 11.30 ч. пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“, ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачановq , съобщава Пресцентърът на МО.

18 октомври е определен за празник на военния парашутист от Българската армия с решение на министъра на отбраната през 1994 г. На този ден през 1944 г. Парашутната дружина от състава на Първа Българска армия участва за първи път в реални бойни действия. С цената на свидни жертви, дружината овладява силно укрепения район на височината Стражин, откривайки пътя за настъпление на Българската армия. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки живота си, за да оцелеят другарите им. За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в майка България в „Алеята на парашутиста“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"