"Газпром" е увеличил доставките за България

"Газпром" е увеличил доставките за България
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

От началото на годината до 15 октомври руската компания „Газпром“ е увеличила доставките си за България с 8,6%, става ясно от публикация в ТАСС. Компанията вчера съобщи за ръст на добива и увеличените доставки към Европа и по-специално за бъдещите потребители на „Северен поток“ 2, предаде Investor.bg.

В днешното си съобщение от „Газпром“ отбелязват икономическата целесъобразност на „Турски поток“, цитирайки данни за ръст на доставките за потенциалните ползватели на съоръжението. От тях е видно, че доставките за Турция се увеличават с 23,4% на годишна база.

Най-значимо всъщност е повишението за Сърбия – от 29,7%, както и за Унгария – в рамките на почти 27 на сто.

В момента Русия все още не е водила преговори за трасето на „Турски поток“ в ЕС. „Газпром“ строи една тръба по дъното на Черно море, чрез която ще се снабдяват директно потребителите на компанията в Турция. Плановете са да бъде построена втора тръба, която да е за европейския пазар, като вариантите за входната точка на газа в ЕС са два – България или Гърция.

България сега е транзитна страна на руския газ, идващ от Украйна, за Сърбия, Македония, Гърция и Турция. За Гърция ръстът на доставките в периода 1 януари – 15 октомври 2017 година е от малко над 14%.

#Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"