3000 машини готови да ринат сняг по шосетата

3000 машини готови да ринат сняг по шосетата
A A+ A++ A
Около 3000 машини е предвидено да поддържат републиканската мрежа през зимните месеци. Това сочат одобрените планове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), съобщиха от ведомството, цитирани от ДАРИК. 

Зимното поддържане на пътищата се въвежда най-рано от 1 ноември в зависимост от метеорологичните прогнози. Директорите на пътните управления следят предвижданията на метеоролозите по райони и са готови да предприемат необходимите действия за обработка на настилките и по-рано, ако се налага.
 
Заради големите разлики в температурите в светлата и тъмната част на денонощието през последните седмици от Пътната агенция предупреждават водачите и шофьорите да подготвят автомобилите за движение при зимни условия своевременно. Причината е, че макар през деня температурите да са високи, по планинските проходи и усойните места рано сутрин е възможно да се образуват поледици и настилките да са хлъзгави.
 
Според експерти от пътния бранш зимното поддържане на шосетата с химикали срещу заледяване е около 10 пъти по-скъпо в сравнение с разхвърлянето на луга. Отделно използването на синтетичните противозамръзващи реагенти е забранено по пътища минаващи близо до вододайни зони, а също така и около природни резервати.
 
По данни на АПИ прогнозните средства за зимно поддържане на републиканските пътища през следващите месеци са между 65 и 80 млн. лева.  
На подобен режим са почти всички пътища в Южна Добруджа и Лудогорието, като причина за забавянето там са силните ветрове. Поначало при виелица снегорините не се пускат да чистят, освен ако няма закъсали хора в автомобилите си на пътя.
 
Спрямо изискванията за почистване пътищата са разделени на четири групи, според трафика. Така максималният срок за провеждане на снегопочистването - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на шосетата до постигане на изискванията, за ниво А е 2 часа, за Б - 3 часа, за В - 5 часа, и Г - 8 часа.

 

#Агенция "Пътна инфраструктура" #сняг #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »