До 1 декември ремонтът на НДК трябва да приключи

До 1 декември ремонтът на НДК трябва да приключи
A A+ A++ A

Засега ремонтът на НДК върви нормално. До 15-ти ноември е срокът за изпълнение на договора. Това каза на брифинг в реновираната зала 3 на Националния дворец на културата (НДК) изпълнителният директор Ангел Митев, цитиран от news.bg 

Той уточни, че след този срок има един месец, в който трябва да се извърши изпитание на системите за сигурност и комуникация и да се подготви сградата за председателството. 

"До момента ние имаме осигурени средства по две постановления на МС. С едното постановление ни бе предоставена помощ в рамките на 17 млн. лв. и по-късно 28 млн. лв. От тях една част сме изплатили на строителите, а друга част стоят в рамките на специална сметка само за строителството. Ремонтните дейности се надявам до 1-ви декември всичко да е приключило", посочи Митев. 

Досега от Еврокомисията са проверили осигуряването на езиковите преводи. Ще има осем преводачески кабини и 20 мобилни кабини. Общият бюджет за ремонта на НДК е 45 млн. лв. "Разгърнатата площ на НДК е 123 хиляди кв. м. От тях са подменени 14 хиляди кв. м. настилки, обновени са камерите, подменят се конвектори и радиатори. Подменя се настилката от осмо до четвърто ниво, както и на партера. Искам да подчертая, че всички мраморни настилки, които съществуват, остават в същия вид. Те се реставрират и ремонтират. Запазваме това, което е важно за сградата", заяви Митев.

Той изтъкна, че досега са похарчени 20 млн. лв. авансово на строителите. На входа ще бъде извършена реставрация на металните пластики и произведенията на изкуството в НДК. Борислав Велков, председател на Съвета на директорите заяви, че културната програма на НДК продължава активно и по време на председателството.

Той определи инвестицията в сградата на НДК като "стратегическа". "След председателството НДК ще има нов живот и ще бъде лидер на пазара на конгресни и конферентни прояви и културни събития. Тези зали ще станат много по-адаптивни и функционални. Голяма част от залите, които в момента не са натоварени със събития - ще бъдат натоварени", посочи Велков.

По време на обиколния тур на журналистите в НДК бе представена реновираната зала номер 3, където се очакват да се провеждат основните заседания по време на председателството на България. Залата е с нов таван, обновени са преводаческите кабини, изграден е двоен под, мокетът може да се демонтира при различни събития. 

Изпълнителният директор на НДК заяви, че реновирането дава възможност за голяма функционалност на залата. 
"По време на председателството се очаква делегатите да бъдат 350 души. Те ще бъдат ситуирани на дъговидна маса и около тях в радиус ще бъдат поставени други мебели. Очакваме мебелите да пристигнат в рамките на седмица и след това започваме монтаж на мебелировката. Продължават дейностите по ремонта и инсталациите на системите за глобална сигурност - пожароизвестяване и всички системи, които са необходими за сигурността на сградата", увери още той.

Припомняме, на 26 юни 2017 г., понеделник вицепремиерът Лиляна Павлова уволни изпълнителния директор на НДК Мирослав Боршош. Във вторник премиерът Бойко Борисов го върна на поста. 

От БСП и ДПС обявиха в пленарна зала, че казусът трябва да бъде разследван от парламентарна комисия. Йордан Цнев от ДПС директно заяви, че според него случаят е за прокуратурата.

На 28 юни от прокуратурата съобщиха, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати на НДК, а на 19 юли прокуратурата обвини Боршош за нецелесъобразно изразходване на средства.

#НДК #Националния дворец на културата #Ангел Митев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"