Ремонтират пътя към пещерата на Свети Иван Рилски

Ремонтират пътя към пещерата на Свети Иван Рилски
A A+ A++ A

Започнаха ремонтните дейности по пътя над Рилския манастир. Пътят води до пещерата на Свети Иван Рилски Чудотворец.

Пътят над Рилския манастир от години има нужда от ремонт. Заради пропадането на голямо количество земна маса, в района е откъсната едната лента на движение, което създава сериозни затруднения на преминаващите, предава news.bg 

Вследствие на обилните валежи в района често се получават свлачища, които затрудняват движението на автомобили и автобуси. В този контекст игуменът на светата обител епископ Евлогий многократно е търсил помощ от институциите, отговорни за поддръжката на пътя.

Ремонтните действия предвиждат встрани от пътя да се изгради стоманобетонова подпорна стена. Тя ще бъде дълга 30 метра. Към момента се изготвят основите на 24 метра. Съоръжението ще бъде високо 5 метра. За изграждането на стената са отпуснати 135 хил. лв.

Пред БНТ епископ Евлогий обясни, че над манастира вече има сняг, което може да усложни ремонта на пътя. Въпреки това обаче той се надява, че метеорологичните условия няма да се отразят в качеството на ремонта.

По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" ремонтът трябва да приключи до 15 декември.

Припомняме, в края на месец септември стана ясно, че се руши църквата "Успение на Св. Иван Рилски", намираща се над Рилския манастир и до гроба на светеца. Храмът е един от най-старите в страната, а последното му обновяване е било преди около 200 години. В храма има уникални и безценни вековни стенописи, коти се разрушават от течове.

 

 

#Рилския манастир #епископ Евлогий

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »