Експерти настояват ехотерапията да влезе в клиничните пътеки

Експерти настояват ехотерапията да влезе в клиничните пътеки
A A+ A++ A

Ехотерапията е медицинска интервенцията, която неоперативно топи фиброаденом на гърдата. Това обясни водещият експерт по ендокринология доц. д-р Русанка Ковачева по време на конференция на тема "Представяне на иновативна терапия за лечение на доброкачествен тумор на гърдата", организирана от Университетската болница по ендокринология у нас, предава news.bg 

Ковачева обясни предимствата на метода. По думите ѝ ехотерапията е иновативен, неинвазивен и щадящ организма метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата. Методът използва високоинтензивен фокусиран ултразвук, който се насочва към клетките на тумора. Ултразвуковите вълни преминават безпроблемно през кожата и създават голяма топлина, която изсушава белтъците в клетките на тумора и те "изсъхват".

Вследствие на ехотерапията клетките се свиват до над 90% от първоначалния си размер. Ако един фиброаденом е с големина 2 сантиметра, той започва да се свива и след 5 години възлите намаляват обема си до над 80%, достигайки до няколко милиметра. Д-р Ковачева посочи още, че след свиването си, един фиброаденом не може да нараства повече. 

На конференцията стана ясно още, че България е пионер в прилагането на метода. За първи път у нас ехотерапията е приложена преди повече от 8 години. Методът е бил разработен във Франция и се е разпространил изключително бързо като сега се прилага по целия свят.

Според Ковачева методът е както много щадящ и благоприятен за пациентите, така и много иновативен - той работи с най-новите постижения в света на медицината. В сравнение с други методи за лечение на доброкачествения тумор на гърдата, ехотерапията предоставя неинвазивна алтернатива на хирургичното лечение.

По думите на Ковачева у нас хирургичното решение се прилага почти веднага със самото диагностициране - ако се открие фиброаденом, пациентите веднага се насочват към хирургично отстраняване, което нарушава качеството на живот на хората. В света имало и други методи, но у нас те не били разпространени.

Според директора на Университетската болница по ендокринология проф. Сабина Захариева самото научаване за тумор в гърдата, макар и доброкачествен, всява страх у жените и нарушава ежедневието им. За това тенденциите в медицината са да се преминава от инвазивни към неинвазивни процедури - от самото диагностициране до лечението. Това осигурявало не само спокойствие у пациентите, но и им гарантирало по-добро качество на живот.

По думите на проф. Захариева ехотерапията е едновременно неинзвазивен и безопасен метод за лечение на фиброаденом. Поради това методът трябва да се разпространява и да се използва все по-често в България, защото към момента само единични бройки са имало щастието да се възползват от него. За целта у нас трябвало да се утвърди нова клинична пътека, която да бъде призната от Националната здравноосигурителна каса. Съществувала и възможността методът да влезе в друга клинична пътека, защото самото лечение се осъществявало в еднодневна хоспитализация. "Хоспотализираме една жена сутринта и до обяд тя може да бъде изписана и да си е вкъщи. По-добре от това не може да бъде", категорично заяви проф. Захариева. По думите ѝ трябва всички да имат достъп до този метод и той да бъде безплатен.

Освен това стана ясно още, че методът е и много перспективен - той може да се прилага и в областта на други патологии като злокачествените заболявания. "Когато се натрупа по-голям опит методът може да се прилага и при малките ранно открити форми на рак на гърдата, когато той не е в своята инвазивна фаза и няма лимфни метастази", обясни още д-р Ковачева.

Според Ковачева следва тепърва да се разширят сферите за прилагане на ехотерапията - методът може да се прилага при тумори на простатата, тумори на панкреаса и други. Самият метод първоначално е бил прилаган за отстраняване на възли на паращитовидните жлези.

Самата процедура не продължава много време. Времето е правопропорционално на обема на възела. Колкото по-голям е възела, толкова повече време ще отнеме самата манипулация, обясни още Ковачева. В общи линии ехотерапията може да продължи от 20 минути до час и 30 минути.

Ехотерапията може да се прилага с упойка или при будна анестезия. Самото лечение може да бъде еднократно, но може и да се наложи процедурата да се повтори няколко пъти. Ако ефекта не е достатъчен или фиброаденомът е много голям, е възможно пациентите да преминат няколко терапии.

#Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"