Евакуираха десетки хиляди заради тропическа буря в Южен Китай

Евакуираха десетки хиляди заради тропическа буря в Южен Китай
A A+ A++ A

Властите на южната китайска провинция Гуандун евакуираха от застрашени зони почти 37 000 души заради тропическата буря Ханун, достигнала тази сутрин континентален Китай. Това са данни на Регионалния щаб за борба с наводненията и сушата, разпространени от агенция Синхуа, информира NOVA. 

Най-силно пострадали засега са градовете Чжънцзян, Маомин, Янцзян и Цзянмън, където поради проливни дъждове и силен вятър още от вчера са затворени всички туристически обекти. През последните дни се е наложило близо 38 000 туристи да напуснат района. Бурята принуди над 48 000 риболовни кораба да се върнат в местните пристанища. 

Вятърът достига на моменти 28 метра в секунда. Метеоролозите прогнозират, че бурята ще се движи на югозапад със скорост около 15 км в час, постепенно ще отслабва и около пладне ще стигне западните крайбрежни райони на остров Хайнан. Влиянието й впрочем се усеща засега не само на юг, но и в някои източни провинции като Фуцзян и Чжъцзян. Силни ветрове и пороен дъжд започнаха и в Шанхай.

В южната провинция Хайнан заради бурята днес са затворени училищата и детските градини. Спрени са скоростните влакове по жп магистралите на острова, временно е преустановена и фериботната връзка с провинция Гуандун през протока Цюнчжоу. Смущения нарушиха и работата на други видове транспорт в околността. 

Ханун е 20-ят за този сезон тропически циклон в тихоокеанския регион, отбелязва ТАСС. 

#Гуандун #буря #Китай #проливни дъждове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"