Брюксел изчисли: Възвръщаемостта на АЕЦ „Пакш“ 2 ще е поне 7,35% годишно

Брюксел изчисли: Възвръщаемостта на АЕЦ „Пакш“ 2 ще е поне 7,35% годишно
A A+ A++ A

Проектът за изграждане на два нови ядрени блока по руски дизайн в унгарската АЕЦ „Пакш“ ще носи на Унгария годишна норма на възвращаемост от 7,35%. Това сочи доклад на Европейската комисия във връзка с разследването на рентабилността на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 и риска от държавна помощ от страна на Будапеща при реализацията на новата ядрена мощност, съобщават унгарски медии. Брюксел не само даде зелена светлина за АЕЦ „Пакш“ 2, стигайки до извода, че няма нерегламентирана държавна помощ и че проектът е рентабилен и конкурентен в пазарни условия, но дори и потвърди, че средната норма на възвращаемост е адекватна на финансовите пазари в региона. Изчисленията на ЕК са въз основа на данни от февруари 2017 г. и при тях очакваната вътрешна норма на възвръщаемост е средно 7,35% годишно, като тя е изчислена на база целия жизнен цикъл на инвестицията, т.е. десетгодишния период на подготовка и поне 60-годишното време за експлоатация. АЕЦ „Пакш“ 2 е 100% държавна собственост и се реализира с привлечено финансиране по силата на междудържавен заем от Русия. 

В експертния документ от 88 страници ЕК посочва, че при реализацията на същия проект частен инвеститор, ако има такъв, би разчитал на годишна печалба в обем от 7,88%, т.е. с около половин процентни пункта повече отколкото е нормата на възвращаемост при сегашния модел на реализация за унгарската държава. Това бе и причината първоначално да се счита, че има държавна помощ, но ЕК стигна до извода, че проектът АЕЦ „Пакш“ 2 има държавна подкрепа, но тя не е в разрез с европейските правила. Причината е, че държавното финансиране на проекта в случая на АЕЦ „Пакш“ 2 се счита за държавна помощ, но е съвместимо с европейски правила, въпреки че очакваната печалба ще бъде под нивото, което частен инвеститор би очаквал от подобна инвестиция, обясни Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за разширяването на АЕЦ „Пакш“.

ЕК дава прогноза относно очакваните цени на пазара на електроенергия в Европа и в регионален мащаб. Според прогнозата се очаква значителен ръст на цените на електроенергията. Сравнява се вътрешната норма на възвръщаемост (IRR) на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2 и среднопретеглената цена на капитала (WACC). Бъдещата стойност на електроенергията се оценява чрез моделиране по метода Монте Карло. Същността е в това, че Европейската комисия е оценила рентабилността на проекта чрез различни технически параметри и стойности на електроенергията, включително цената на едро. Въз основа на изчисленията, проведени от ЕК, вътрешната норма на възвръщаемост на проекта е между 6,79 и 7,90%. При подобен проект частен инвеститор би могъл да разчита на вътрешна норма на възвръщаемост в рамките на 7,40-8,35%.

Приходите, генерирани от новите енергоблокове ще бъдат достатъчни, за да покрият разходите, включително капиталовите разходи и разходи по лихви, зареждането с гориво, разходите по експлоатация, поддръжка, управление на отпадъците и евентуалните разходи за демонтаж, както и възвращаемост на инвестицията, коментира Асоди, цитирайки доклада на ЕК. Моделирането по метода Монте Карло не съдържа негативни вътрешни норми на възвръщаемост. Най-ниското предполагаемо ниво на възвращаемост е 5,7%. Затова всички изчисления на ЕК свидетелстват за рентабилност на проекта, а възвращаемостта ще бъде 7,35%.

„Бих искал да обърна внимание върху резултатите от изчисленията за рентабилността на проекта за АЕЦ „Пакш“ 2, посочени след разследването на ЕК по проекта. В документа с обем от 88 страници половината текст е посветен на оценката на наличието на държавна помощ и съответствието й на европейското право“, написа в блога си Асоди (aszodiattila.blog.hu).

Според Брюксел, проектът за АЕЦ „Пакш“ 2 е в съответствие с целите на Договора за Евратом и ще подпомогне тяхното изпълнение. Освен това новата ядрена мощност на Унгария обслужва европейските интереси, тъй като укрепва сигурността на доставките на електроенергията на ЕС, посочи още Асоди, позовавайки се на решението на ЕК.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »