Тютюнопушенето изхарчва 10% от БВП

Тютюнопушенето изхарчва 10% от БВП
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Щетите от тютюнопушенето у нас са равни на 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) на България. Това сочи проучване на Коалиция "За живот без тютюнев дим" от месец април 2017 година, пише News.bg.

Според доклада тютюнопушенето има икономическа цена, която не далеч не се поема само от пушачите. Лечението на заболяванията, причинени от тютюнопушенето, се плащали от всички данъкоплатци, а работодателите имали щети от загубата на производителност на служителите си, които пушат.

Материалните щети от тютюнопушенето в България възлизали на около 165 млн. лв.Според новия доклад на коалиция "За живот без тютюнев дим" проблемът с тютюнопушенето у нас продължава да се наблюдава. Проучването сочи, че тютюневи изделия се продават и рекламират свободни край повечето училища в София. Според новите данни над 28% от подрастващото население у нас са редовни пушачи.

Припомняме, че страната ни е и на една от челните позиции в ЕС по висок дял на редовните пушачи спрямо броя на населението.

Погледнато от икономическа гледна точка, старият доклад на противниците на тютюнопушенето показва и че пушачите масово са хора с по-ниски доходи. България обаче е първенец и по този критерии. Страната ни е първа с най-висок дял пушачи при хората с най-високи доходи. За сравнение в богатите страни и в средите на хората с най-високи доходи, тютюнопушенето вече било маргинално. Сред най-богатите финландци тютюнопушенето било сведено до 0%, а при най-заможните шведи - 1.2%.

#тютюнопуше

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »