Протест в името на свободата на словото изкараха десетки на улицата

Протест в името на свободата на словото изкараха десетки на улицата
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Десетки журналисти и граждани излязоха на протест пред Министерския съвет вчера заради заплахите срещу Виктор Николаев от Нова телевизия. Те бяха изречени в ефир миналата седмица от бившия вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. След неколкодневни опити заплахите да бъдат омаловажени Тодоров се извини и се раздели с поста си, но заместникът на Бойко Борисов възприе друга тактика - обяви, че ще заведе дела срещу няколко медии. Протестът бе организиран от Асоциацията на европейските журналисти у нас и мина под наслова за опразнените столове, с което Тодоров заплаши Николаев, информира в. "Сега".

На протеста се появиха редица журналисти от националните телевизии, БНР, всекидневници и информационни сайтове. Те се събраха на площада пред бившия Партиен дом. На входа към подлеза бяха поставени три стола с надписи: "Кой опразни стола", "Медийното мълчание обслужва задкулисието" и "Къде е Ани", намек за свалянето на Ана Цолова от сутрешния блок на Нова тв. Миналата седмица Тодоров намекна, че това се е случило, защото тя задава неудобни въпроси.

Протестът бе охраняван от десетки полицаи, а наблизо бяха паркирани камиони на жандармерията и дори новите полицейски бусове, които носят техника за борба с масовите безредици. На място бе лично шефът на "Охранителна полиция" към СДВР Борислав Муеров. Но единственият ангажимент на униформените се оказаха групичка младежи с анцузи, които се навъртаха по площада с навити на руло лозунги, които така и не бяха разпънати. Момчетата не отговориха защо са дошли на протеста. В крайна сметка групичката бе привикана за проверка от полицията.

На шега в символ на протеста се превърна кучето Райчо, домашен любимец на един от участващите. На каишката му бе закачен лозунгът, че медийното мълчание обслужва задкулисието, а Райчо се оказа най-често сниманият участник в протеста.

На протест излязоха и журналисти от Варна.

#свобода на словото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »