На пето място сме в Европа по детско затлъстяване

На пето място сме в Европа по детско затлъстяване
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави, сочат данни на Световната здравна организация, цитирани от бТВ.

Национално изследване за хранене на населението над една година, цитирано от доц. Светослав Ханджиев, е установило значително нарастване на затлъстяването на момчетата до петгодишна възраст - 7,1 на сто през 2014 г. при 3,3 процента през 2004 г. При момичетата в същата възрастова рамка се забелязва обратната тенденция - на намаляване затлъстяването и консумиране на все повече полезни храни.

За България най-големият проблем е прекомерната консумация на сол - около два пъти повече от необходимото количество, както и обездвижването.В същото време страната ни е на последно място в ЕС по прием на прясно мляко. Тревога буди и фактът, че българските деца се застояват сравнително дълго пред телевизора или компютъра. Данните, посочени от доц. Ханджиев, са - средно седмично около 25-26 часа пред екрана за българчетата, 14 часа за холандчетата, 17 часа в Гърция.

За избягване на заболяванията е много важно грижата да започне още в първите дни на бременността, като бъдещите майки не бива да качват повече от 15 до 20 кг максимум.За здраве и нормално тегло той препоръчва ходене пеш поне 45 минути на ден или около 10 000 крачки.Много голям е проблемът с контрола на качеството на храните у нас, смята още доц. Ханджиев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »