Днес е Световният ден на усмивката

Днес е Световният ден на усмивката
A A+ A++ A

Днес е Световният ден на усмивката. Отбелязва се от 1999 г. през първия петък на месец октомври по идея на американския художник на реклами Харви Бол, създал през 1963 г. прочутата жълта емблема на усмивката, предшественица на т. нар. емотикон, пише БТА. Ето и няколко любопитни факта за усмивката.

Усмивката е първото лицево изражение
Бебетата се усмихват още в майчината утроба и непосредствено след раждането. Усмивката не се учи, тя е рефлекс. Новородените се усмихват предимно в съня си. Необходими са около шест седмици преди да се появи първата усмивка в будно състояние.

Усмивката е заразна
Това не е само мит. Проучване, направено в Швеция, е установило, че за хората е трудно да се мръщят, когато наблюдават усмихнат човек и в крайна сметка му отвръщат със същото изражение.

Отделяме ендорфини, когато се усмихваме
Усмивката, дори и фалшивата, кара тялото да отделя ендорфини - хормони, допринасящи за доброто настроение и противодействащи на стреса.

Усмивката прави жените по-привлекателни, отколкото гримът
Дами, спокойно можете да преустановите пръскането на пари за грим - усмивката ви прави по-привлекателни. В изследване специалисти са установили, че 70% от участвалите в него мъже намират за по-атрактивни усмихнатите жени, отколкото гримираните. Интересното обаче е, че същото не важи за мъжете. Проучване на Американската асоциация на психолозите разкрива, че жените предпочитат мрачните представители на силния пол пред усмихнатите.

Усмивката може да ви донесе повишение
Установено е, че вероятността да бъдат повишени е по-голяма за усмихнатите служители, тъй като началниците ги мислят за по-лесни за сработване и по-надеждни.

Съществуват 19 различни типа усмивка
Изследователи са идентифицирали 19 различни типа усмивка - от учтива и социална, до широко ухилена гримаса.

Усмивката се чува
Усмивката може да бъде чута в телефонен разговор, тъй като влияе върху интонацията. Именно поради тази причина служители, работещи с клиенти по телефона, се обучават да се усмихват, за да звучат гласовете им по-предразполагащо.

Усмивката се вижда от далечно разстояние
Хората са в състояние да различат усмивка от над 90 метра - способност, която са придобили, за да разграничават приятел от враг.

Усмивката удължава живота
Хората, които се усмихват често, живеят по-дълго от тъжните и сърдити индивиди. Това се обяснява със способността на усмивката да стимулира имунната система, повишавайки нивата на хормона кортизол.

 

#усмивка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »