Разглежда се строителството на АЕЦ „Белене“ със 100% държавно участие?

Разглежда се строителството на АЕЦ „Белене“ със 100% държавно участие?
A A+ A++ A

Разглежда се възможността българската държава да построи АЕЦ „Белене“ като 100% държавна собственост. Това научи iNews.bg от свои източници, близки до групата специалисти от БАН, разработваща стратегията за АЕЦ „Белене“.

Учените са достигнали в своя анализ до извода, че проектът за АЕЦ „Белене“ не само е жизнеспособен от икономическа и технологична гледна точка, но става и все по-необходим за страната от екологична, енергийна и стратегическа. Очаква се учените да посочат като препоръка бъдещата централа да остане изцяло държавна собственост или с привлечен частен инвеститор, но с мажоритарен дял на България. Според икономисти това сочи и здравата икономическа логика. Това е абсолютно възможно вариант, защото България вече е платила голяма част от оборудването и разполага с двe пълни реакторни комплектовки. Освен това държавата вече е вложила сериозни средства в инфраструктура и подготовка на площадката в Белене.

В края на септември се очаква да излезе официалният доклад на БАН за АЕЦ „Белене“. Това потвърди преди дни и енергийният министър Теменужка Петкова. А до края на годината пък се очаква да стане ясно какъв път за реализация на АЕЦ „Белене“ ще избере българската държава.

 

#АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"