Откриха древна керамика край село Балей

Откриха древна керамика край село Балей
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Инкрустирана керамика от преди 3 400 години откриха археолози в древен некропол във видинското село Балей. Всеки от съдовете е уникален по форма и украса. Некрополът е открит случайно едва преди няколко години, въпреки че самото селище, което е от бронзовата епоха, отдавна е проучено, информира БНТ.

Археолози знаели за древното селище от преди повече от 40 години, но дълго не успявали да открият некропола, докато хора от Балей не ги потърсили.Селището е обитавано през бронзовата епоха в продължение на 400 години. Учените намират сходство и с други по поречието на Дунав, но това край Видин е сред най-големите.

Идеята на археолозите е да представят съдовете в националната изложба на находките от тазгодишните разкопки. След това ще останат в музея във Видин.При разкопките учените открили само няколко накита, а със сигурност хората, които ползвали красивата керамика, не били почитатели на златото.

На разкопките в Балей ще пристигнат и антрополози, а учените се надяват и на ДНК анализ, който да установи родствените връзки между хората, погребани в некропола.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"