Как се живее 3 години с 15-сантиметрова пинсета, забравена в корема ?

Как се живее 3 години с 15-сантиметрова пинсета, забравена в корема ?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Жена живее 3 години с 15-сантиметрова пинсета, забравена в корема й след операция. Как пинсетата попада в корема й, как разбира за нея и как се живее с чуждо тяло?

Ганка Христова е медицинска сестра. Работила е повече от 10 години в Израел, където е гледала възрастни хора със здравословни проблеми. Преди три години се налага да й направят неотложна операция на дебелото черво. Заради влошеното си състояние Ганка остава в болницата по-дълго от предвиденото, а когато състоянието й се стабилизирало и дошло време да се прибере в България, разбрала, че паспортът й е изтекъл, информира НОВА.

Въпреки изтеклия паспорт успява да напусне Израел с приятел, който гарантира за нея със собствените си документи. Това обаче не се оказал единственият проблем на летището.

„Няколко пъти ме връщаха, пищи цялата система. Както обичайно свалят се обувки, метали. Системата обаче продължаваше да пищи. Час преди полета ме пуснаха и ми съобщиха, че нямам право да влизам в страната 5 години”, разказва Ганка Христова.

В този момент тя не подозира, че в корема й има 15-сантиметрова пинсета, забравена след операцията. Тя не разбира откъде идва проблемът в продължение на няколко месеца. След безброй прегледи жената разбира за забравената пинсета и се обръща към болницата в Израел.

Да се върне в Израел за експертиза обаче не може заради забраната, която е получила на летището за изтеклия си паспорт и заради нарушаването на закона. На снимките, направени в болница у нас, ясно се вижда пинсетата. От там обаче отказаха да отговорят на въпросите на екипа на NOVA поради конфиденциалност и заетост на лекарите.

Ганка е здравно осигурена. У нас операции за премахването на последствията от лекарски грешки като тази се поемат от Здравната каса, но не и страничните разходи като престой и консумативи. От голямо значение е и какво е забравено в корема й и ще има ли странични ефекти. Ганка не може да си позволи да плаща. Българската болница е изчислила колко струва да направят операция и да й извадят пинсетата извън здравната каса. 10 000 лева, които Ганка очаква да платят от израелската болница.

Според посолството на Израел всеки, който иска статутът му за влизане в страната да бъде преразгледан, може да подаде молба с необходимите основания и аргументи в посолството. По думите на Ганка обаче е подала такова искане заради медицинския си проблем. 

Така, за да докаже, че пинсетата е попаднала в корема й след операцията в Израел, Ганка трябва да отиде там. Тя не може да го направи в следващите две години, докато има черен печат или докато не й разрешат да влезе за фиксиран период. Дотогава българката ще събира пари за операцията у нас и ще се надява забравената пинсета да не доведе до нови усложнения.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »