България и Полша - на едно мнение за колективната отбрана на НАТО

България и Полша - на едно мнение за колективната отбрана на НАТО
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

По колективната обрана на НАТО с Полша сме на едно мнение. По темата със санкциите срещу Русия сме на различни мнения. Това стана ясно след общата пресконференция на премиерите на Полша и България в София, информира НОВА.

Полският премиер Беата Шидло, която от вторник е на посещение у нас, заяви че за сваляне на санкциите срещу Русия може да се говори само след като Русия изпълни Минските споразумения, свързани с Украйна.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че по линия на НАТО и колективната отбрана на пакта, с Полша нямаме разминавания. "По време на нашето председателство може да повдигнем темата за санкциите", каза Борисов.

По думите му икономическите ограничения срещу Русия могат да бъдат свалени само, ако всички в ЕС са съгласни. "Може да бъде намерено прагматично решение, защото за нас това е важно", уточни още българският премиер.

По време на двустранните разговори двамата премиери са разговаряли за това България и Полша да положат заедно максимални усилия да се удължи животът на топлоцентралите, които допълват енергийния баланс на двете страни.

"Благодаря на колежката, че се съгласи да работим в тази посока", обясни българският премиер. Двамата са обсъдили и директивата за командироването на транспортните работници. "С премиера Бойко Борисов ще се подкрепяме в търсенето на компромисен проект на директивата за командированите работници, който да е приемлив за нашата част на Европа", подчерта полският премиер.  

Беата Шидло благодари на България, че "толкова добре се справя със задачата да защитава външната граница на ЕС" и подчерта, че нашата страна трябва да влезе в Шенген.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"