"Ислямска държава" умря, вля се в "Комитет за освобождение на Леванта"

"Ислямска държава" умря, вля се в "Комитет за освобождение на Леванта"
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Освобождаването на Мосул и Тел Афар, слуховете около смъртта на Ал-Багдади - "Ислямска държава" е в режим на свободно падане. На 1 септември Стария град на Рака - бивша нейна столица, премина в ръцете на Сирийските демократични сили (СДС) - арабо-кюрдската коалиция, подкрепяна от Вашингтон. Два дни по-късно "Ислямска държава" трябваше да предаде на силите на режима и град Акербат -последната й стратегическа позиция в централната провинция Хама,  коментира в свой анализ френският ежедневник Le Nouvel Observateur, цитиран от news.bg.

Докато силите на сирийския президент Башар Асад се движат с пълна скорост към последната й столица в провинция Дейр ез-Зор, "Ислямска държава", която от четири години тероризира региона, скоро може да остане без крепост. Преследвани неуморно от международната коалиция и шиитските милиции, нейните бойци, оттеглили се в пустинна зона на границата между Ирак и Сирия, виждат, че амбицията им да изградят една автономна "държава" е сведена почти до нула.

Боевете все още бушуват и никой не мисли да се поздравява предварително с крайния успех. Но многобройните бойци на нескончаемия сирийски конфликт започват да се замислят за времето след "Ислямска държава" и често го правят с малко повече оптимизъм. Наблюдателите са единодушни, че последователните загуби на територии няма да обезкуражат джихадистите и акцентират върху риска, че те продължават борбата си "извън стените" под знамето на "Ислямска държава"... или под нечие друго.

Някои започват да си задават въпроса дали не се оформя нова коалиция на сирийския бунт: Хаят Тахрир аш-Шам ("Комитет за освобождение на Леванта), наричан още HTS или Hetech, по моделa на пейоративния акроним на ДАЕШ.

Hetech, еманация на "Ан-Нусра"

В статия, публикувана в края на август в британския вестник Independent, експертът по Близкия Изток Ахмед Алтиндал от антитерористичната тинк-танк организация Integrity UK алармира за "групата, към която дезертьорите от "Ислямска държава" са на път да се присъединят".

"Мнозина очакват, че в отчаянието си "Ислямска държава" ще се върне към статута на една обикновена бунтовническа сила, както се случи с "Ал-Кайда" в Ирак след разгрома й от сунитските милиции на Анбар през 2007 г.", пише близкоизточният анализатор. И допълва: "Има вероятност част от бойците й да потърсят сближаване със сирийския "франчайз" на "Ал-Кайда" - "Хаят Тахрир аш-Шам".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »