Меркел печели - какво следва за Германия?

Меркел печели - какво следва за Германия?
източник:wikipedia.bg
A A+ A++ A
Пет дни преди парламентарните избори в Германия изглежда, че Ангела Меркел без проблем ще спечели нов мандат като канцлер на Федералната република. Но всъщност нещата не са толкова розови – защото остава крайно неясно какъв ще е форматът на бъдещата управленска коалиция в Германия. А обликът на тази бъдеща коалиция ще определи личностите и политиките, които ще движат най-важния член на ЕС през следващите четири години, коментира Politico. В момента под въпрос е дали германските социалдемократи ще бъдат принудени да отидат в миниманса така, както се случи почти навсякъде с лявото в Европа; дали репутацията на Германия ще пострада, ако крайнодесните се представят добре на изборите (бел. ред. - "Алтернатива за Германия" или AFD); дали по-малките партии ще намерят място в изпълнителната власт или ще се задоволят с четири години "изгнание" от голямата политическа сцена.

Партията на бившия председател на ЕП Мартин Шулц твърдо е с одобрение от около 23% в различните социологически проучвания, като изостава от християндемократите на Меркел с 14-15%! Ако действително лявото спечели 23%, това ще е по-лошо представяне дори от 2013 година, когато имаше 25,7%. И точно това е разделителна линия за все още втората най-голяма партия в Германия – ако се представи по-лошо, отколкото на изборите преди 4 години, гледната точка, че влизането в голяма коалиция с Меркел означава лоши времена за социалдемократите ще бъде още по-аргументирана. Ако обаче социалдемократите успеят да постигнат по-добър резултат, ще натежи другата гледна точка – че голяма коалиция с Меркел не означава непременно обезличаване.

Засега AFD е третата по големина партия в социологическите проучвания, с подкрепа от около 12%. Но социолозите нямат много опит с настроенията точно към крайнодясното, поне що се отнася до избори. И основателно витаят съмнения колко точно хора подкрепят и ще гласуват за AFD. Но колкото по-добре се справят крайнодесните, толкова намалява възможността за двупартийна коалиция извън „голяма коалиция“ (християндемократи-християнсоциалисти – зелени; християндемократи-християнсоциалисти – свободни либерали). А ако няма съгласие за голяма коалиция, тогава може да мине много време, преди Меркел да успее да убеди още две по-малки партии да влязат в управленска коалиция.

Всички социологически проучвания сочат, че Свободните демократи (FDP) ще се завърнат в Бундестага след четири години отсъствие. Политическата им роля е на коалиционен партньор – те са били такъв и за християндемократите, и за социалдемократите. Но сега прогнозите са, че Свободните демократи ще бъдат много труден партньор за убеждаване, с повече искания – след като участието им в коалицията на Меркел преди един мандат ги доведе до резултат под 5-процентната бариера. Лидерът на FDP Кристиан Линднер вече беше пределно ясен, че иска финансовото министерство, а това означава Волфганг Шойбле да влезе в нова роля. Подобно развитие на нещата тревожи сериозно някои чужди партньори на Германия – на първо място Франция. Основната причина – реформата във френското трудово законодателство и увеличението на работната седмица, което предизвиква бурни протести.

#Меркел #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »