Депутатите отхвърлиха идеята за повече български храни в хипермаркетите

Депутатите отхвърлиха идеята за повече български храни в хипермаркетите
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Българските потребители засега няма да могат да се радват на повече хранителни продукти родно производство по магазините. Това става след като парламентът отхвърлии още на първо четене промени в Закона за храните, въвеждащи изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 млн. лева. Законопроектът, който бе внеен от БСП, бе отхвърлен със 102 гласа "За", 19 "против", а 90 се въздържаха, предаде "Фокус".

На заседание Комисията по икономическа политика и туризъм предложенията също са били отхвърлени. Независимо от изхода от гласуването обаче законопроектът ще бъде изпратен за нотификация в Европейската комисия.

В отхвърлените вече текстове се предлагаше въвеждането на изискване за присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България по големите магазини и хипермаркетите. За месото и месните продукти предложеният минимум бе 25%, а за пилешкото - най-малко 50%. При неизпълнение на задължението за осигуряване на български продукти се предвиждаше имуществена санкция в размер на до 10% от годишния оборот от групата магазини, по отношение на която изискването не е било изпълнено. Вносителите предложиха събраните суми от санкции да постъпват във Държавен фонд "Земеделие" и да се използват за подпомагане на местното производство.

По време на дебатите червеният депутат Петър Кънев посочи, че двойният стандарт при храните го има, българските стоки са трудноконкурентни на вносните западни и трябва да се намери решение. Колегата му Цветан Топчиев заяви, че промените не засягат движението на европейски стоки на пазара, а целят да се предлагат повече български. Георги Станков от ГЕРБ обаче контрира, че предлаганите промени не могат да изпълнят целта да стимулират предлагането на български стоки. А в същото време така ще се въведат и ограничения в избора на потребителя.

"Искаме българският потребител да има достъп до качествена българска храна и това целят промените", заяви заместник-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. Делян Добрев от ГЕРБ пък отбеляза, че браншовите организации са против законопроекта. Според него той ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени. "Искате сами да си налагаме санкции, да си наложим ембарго. Това звучи абсурдно", заяви той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"