Активисти срещу ферма за норки

Активисти срещу ферма за норки
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Видеоклип от ферма за отглеждане на норки предизвика възмущението на потребители в социалните мрежи, информира НОВА.

Кадрите бяха разпространени от природозащитната организация „Кампании и активизъм за животните в индустрията”. Кадрите са от фермата за норки край Стара Загора. От организацията твърдят, че 100 000 норки се отглеждат в лоши условия.

„По цял свят тези ферми са известни с лошото състояние на животните. У нас тази кампания тече 2 години, но институциите задушават информацията”, заяви Георги Челебиев от неправителствената организация.  

Според него в конкретната ферма не се спазват правилата за отглеждане на животните.

„Тези клетки, които са 90 на брой, те са дълбоки 90 сантиметра и широки – 32 см. В конвенцията за защита на животните в индустрията този размер е предвиден за 1 животно, а на видеото се виждат по 3-4, а на едно място и 5 животни. Много животни са с рани по тях”, коментира Георги Челебиев.

Представители на фермата отрекоха обвиненията. И обясниха, че за тях се грижат 40 души, половината от които са ветеринарни специалисти.

От фермата твърдят също, че както български, така и европейски институции са правили проверки на дейността ѝ и нарушения няма.

„Фермата е изградена изцяло спрямо изискванията на ЕС и спазва всички практики, наложени от него. Тази ферма е част от Европейската асоциация на норковъди”, заяви Павлина Кузманова, представител на Съюза на норковъдите в България.

„Видеото издига неверни твърдения. Клетките са по-големи, там е позволено да се гледат 3 животни”, заяви тя. „Тези животни се отглеждат за кожи, ако някъде са наранени, се грижим още повече за тях. Работи се абсолютно по правилата”, заяви още Кузманова.

 

#активисти #ферма за норки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"