Манолова предлага промени в закона за земеделските земи

Манолова предлага промени в закона за земеделските земи
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. Такова изискване в закона за земеделските земи предлага омбудсманът Мая Манолова, която инициира обсъждане на темата. Причината за десетки жалби на земеделски производители и собственици на земя от цялата страна. В тях се сигнализира за измами с отдаване под наем на земи без знанието и съгласието на собствениците им.

Проблемът със земите идва с промяна в закона за арендата в земеделието, направена в последния ден от работата на предишния парламент. Тя позволява да отпадне изискването за представяне на скица за имотите при регистрирането на договор за аренда в Агенцията по вписванията. 

Така се дава възможност на несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години без знанието на стопаните. Освен това нотариусите сега заверяват договорите без проверка на собствеността. Договорите се регистрират в службата по вписванията отново без проверка. Затова омбудсманът поиска служебно дерегистриране на такива договори.
 
"Така се създава възможност за ограбване на земеделските собственици за ситуация, при която собственикът ще сее, а измамникът ще жъне; ситуация, при която земеделският производител ще обработва, а измамникът ще получи агросубсидията за неговите земи. Всъщност затова и хората са толкова притеснени и буквално и омбудсманът, и другите институции бяха залети от жалби, с които са занимавахме през август", каза Манолова. 

Една от измамените е Дора Айгърова. Тя обясни, че Агенцията по вписванията вписвала всичко. "Аз винаги съм казвала, че агенцията трябва да има права да отказва. Не може имот, който е продаден преди година, да има вписан анекс към договора", обясни тя.

Манолова призова политиците възможно най-бързо да се заемат с темата и парламентът да изработи законодателни промени, с които да се защитят собствениците на земя. 

#Мая Манолова #земеделски земи #аренда #Агенция по вписванията #законодателни промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »