Отбелязваме 1100 години от битката при Ахелой

Отбелязваме 1100 години от битката при Ахелой
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Днес се навършват 1100 години от битката при Ахелой. 20 август 917 е важна дата в българската средновековна история. 122 000 души участват в битката - 62 000 византийци, а 60 000 е наброявала войската на цар Симеон. В началото на десетото столетие покръстена България търси своето ново утвърждаване в Източна Европа. Българският владетел Симеон Велики не крие амбициите си да превърне своята държава в хегемон на Балканския полуостров и да доминира над Византийската империя.

През 914 година българската войска превзема Андрианопол, днешен Одрин, който държи подстъпите към Константинопол. Византийският император се надява, че с едно генерално сражение ще спре победоносния поход на българите и ще сложи край на тяхното владение. Решителният сблъсък между Византия и България става на 20 август 917 г. при устието на Ахелой (до днешния гр. Ахелой, община Поморие) между българските и византийските войски, които нахлуват в България. Цар Симеон I с тежка конница нанася на византийците решителен удар. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена от българите, по-голямата й част е унищожена.

Във връзка с годишнината президентът Румен Радев ще посети град Ахелой по повод националното честване на 1100 години от битката при Ахелой, предаде БГНЕС. В 18:00 часа държавният глава ще проведе среща с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на Ахелой Иван Георгиев в сградата на Народно читалище "Светлина – 1934". В 18:40 часа президентът ще наблюдава възстановка на битката при Ахелой с участието на сдружение "Авитохол" и доброволци от цялата страна, след което Румен Радев ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »