Увеличават се приходите от винетки

Увеличават се приходите от винетки
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на тол система, за да може строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира, обяви в Добрич председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов, информира ДАРИК.

По повод забавата в изпълнението на обществената поръчка за изграждането на тол системата, Атанасов коментира, че "тази сага" с обструкции и подадени над дванайсет жалби продължава година и половина.
 
"Надявам се през 2018-2019 г. тол системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база", каза председателят на управителния съвет на агенцията.


По думите му нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 милиона лева - с 20 милиона повече от 2016 г. Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти, добави Атанасов, като посочи, че 6000 километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.


По думите на Атанасов на денонощие по пътищата в страната преминават между 8000 и 10 000 тежкотоварни автомобила. "Ако прибавим и трафика от Близкия изток към Западна Европа, който е огромен, особено през летните месеци, - от него също се губят огромни средства. Така че този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща", добави Атанасов.

#винетки #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »