Наводнения отнеха живота на стотици в Непал и Индия

Наводнения отнеха живота на стотици в Непал и Индия
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Най-малко 143 човека са загинали, след като мусонни дъждове предизвикаха наводнения в Индия и Непал, предаде ДАРИК.  Това съобщиха властите в двете страни, предупреждавайки, че броят на починалите може да се увеличи, тъй като все още не са ясни пълните мащаби на бедствието. 

Тридневните обилни валежи предизвикаха наводнения и свлачища, които отнеха живота на най-малко 70 човека в Непал и 73-ма в северните и източните части на Индия.

Към момента около 200 000 души са настанени в лагери за временно настаняване в индийската провинция Асам, която често става жертва на наводнения, особено в сезона на мусоните. Други 15 000 души е трябвало да напуснат домовете си провинция Бихар, която граничи с Непал и където нивото на водите в седем реки е достигнало до опасно високи стойности. 

В същото време в неделя масивно свлачище помете два пътнически автобуса в провинция Химачал Прадеш, отнемайки живота на 46 души.

В Непал над 48 000 жилища са напълно потопени от наводненията, а 21 000 души са били принудени да напуснат домовете си, съобщи полицията. И докато силите за спешна помощ все още се опитат да достигнат до всички пострадали райони, достъпа до някои от които е силно затруднен, правителството обяви 47 души за безследно изчезнали и най-вероятно мъртви. 

В същото време от Непалския червен кръст предупредиха, че страната е заплашена от недостиг на питейна вода и храна, което може да доведе до хуманитарна криза.  

#мусонни дъждове #наводнения #Индия #Непал #бедствие #масивно свлачище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"