Военноморските ни сили честват 138-мата си годишнина

Военноморските ни сили честват 138-мата си годишнина
A A+ A++ A

Военноморските сили (ВМС) на Република България отбелязват тържествено 138-ата годишнина от своето създаване с поредица от събития през цялата седмица. Кулминацията на тържествата ще е днес и утре. В честването на годишнината, която се отбелязва във Варна, ще ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Специално за събитието днес в морската ни столица пристига и президентът Румен Радев.

От 10:00 ч. днес в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще се проведе тържественото връчване на дипломите на студентите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. В церемонията ще участва заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Дипломират се 230 студенти в образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Дипломи ще получат и 52-ма студенти от образователно-квалификационна степен „магистър”. Първенец на студентите от „Випуск 2017” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” с общ успех „Отличен - 5.94” е Калина Димова от специалност „Океанско инженерство”, образователно–квалификационна степен „бакалавър”.

Във Фестивалния и конгресен център във Варна от 18:00 ч. ще се проведе тържествен концерт, на който приветствие към личния състав на Военноморските сили ще отправи техният командир контраадмирал Митко Петев. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще връчат награди на военнослужещи и цивилни служители от ВМС.

Утре от 09:00 ч. на Морска гара Варна ще се проведат ритуалите по тържествено издигане на военноморския флаг и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2017” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Офицерски пагони ще получат 17 курсанти - 4 жени и 13 мъже, от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС” от специализации „Корабоводене” за ВМС, „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Корабни машини и механизми за ВМС”. Първенецът на випуска с успех „Отличен - 5.60” е мичман Виктор Атанасов от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, специализация „Корабоводене за ВМС“.

По-късно, по повод празника на Военноморските сили, от 12:00 до 15:00 ч. отново на Морска гара Варна военни кораби ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"