Ще има ли квоти за БГ музика в ефира

Ще има ли квоти за БГ музика в ефира
източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Обществото само трябва да реши какъв процент българска музика и филми да излъчват националните обществени медии. Това коментира министърът на културата Боил Банов.
 

Той обясни, че в Европейския съюз (ЕС) върви разгорещена дискусия за въвеждането на задължителни квоти родна продукция в обществените медии на съответните държави, но идеята има както ревностни привърженици в лицето на Франция, така и категорични противници, каквито са Скандинавските държави, Великобритания и Полша. 

"Има страни, които подкрепят сериозни квоти в техните обществени медии на националния продукт. Има огромен брой страни, които са страшни противници на идеята националното да бъде определяно с квоти. Те защитават тезата, че ЕС е единен и талантливото, качественото трябва да върви напред. В крайна сметка общественото мнение може да реши и да покаже кое за нас е важно и кое защитава най-добре националния ни интерес", обясни министърът.
 
Според Банов въвеждането на квоти не е решаващо за това каква музика и филми ще се излъчват по медиите. Дори да бъдат въведени квоти, има начини те да бъдат заобиколени, посочи още министърът и даде за пример Словакия.

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лева, съобщи министър Банов. От тази сума над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура".

#българска музика #филми #медии #Боил Банов #квоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »