Петиция "Национален ден на орела"

Петиция "Национален ден на орела"
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) инициира петиция за обявяването на Национален ден на орела. Избраната дата е 27 юли и целта е в този ден да се напомня за незаменимата роля на тези птици в природата посредством информационни кампании и образователни инициативи./БГНЕС/

Петицията призовава всяка година по повод новоучредения Национален ден на орела двете институции да отчитат състоянието в България на най-уязвимите видове птици, каквито са орлите, и постигнатото през изминалата година за опазването и увеличаването на популацията им.

Петицията изразява очакванията Министерството на околната среда и водите, чрез трите национални парка и регионалните инспекции, както и Министерството на земеделието, храните и горите, чрез подчинените му природни паркове, да се ангажират с ежегодни образователни кампании, насочени към широката общественост, в различни градове на страната, посветени на опазването на орлите.

България е сред страните в Европа с най-запазена природа с близо 34% от територията й, която попада в мрежата „Натура 2000“. По богатство на орнитофауната си България се нарежда на второ място в Европа след Испания. Територията на страната представлява само 1% от територията на Европа, а тук се срещат близо 400 вида птици, или 76% от европейската орнитофауна. Въпреки това природата ни е белязана от черна хроника на изчезващи и изчезнали видове. Сред тях са и орлите – властелини на небето - често срещани у нас само допреди 60-70 години, а днес малцина българи са виждали орел на живо.

Въпреки законодателството, забраняващо и криминализиращо посегателството над грабливи птици, много от тях, включени в „Червената книга на Република България“, продължават да бъдат обект на бракониерство, а местата, където живеят, се унищожават.

Орлите не загиват само от бракониерски куршуми. Някои видове орли, дарени с почти човешко дълголетие, стават и косвени жертви – загиват от късо съединение при кацане върху необезопасени електропроводи и стълбове, умират от отровни примамки, незаконно поставени срещу чакали, вълци или скитащи кучета, или изчезват, защото унищожаваме местообитанията им.

Властелините на небето трябва да продължат да живеят и в бъдещето ни. Тяхното присъствие е признак на запазена природа и здравословна околна среда, от която се нуждаем и ние, хората. Те са национално природно богатство, което си струва да пазим и умножаваме. А за да го опазим, трябва повече хора да знаят за него. 

#орел #петиция #видове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »