86 на сто от българите признават, че не знаят какво представлява съдебната реформа

86 на сто от българите признават, че не знаят какво представлява съдебната реформа
pixabay.com
A A+ A++ A

86 на сто от българите казват, че не знаят какво представлява съдебната реформа. Близо половината допълват, че не се и интересуват. Това сочи ново национално представително проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 12-18 юли 2017 г. сред 1002 души в 125 точки в страната, съобщава бТВ.

Като цяло въвличането на обществото в публичен дебат за "съдебна реформа" е твърде опасно, казват социолозите. Една от причините е, че обществото дълбоко не е наясно какво представлява "съдебната реформа". Повечето нямат идея за разделение на властите, искат "силна ръка", "Народен съд".

Любопитно е, че за "виновни" априори се приемат и всички магистрати, подобрили материалното си благосъстояние в последните 20 години. Така например идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните, се казва в изводите от изследването.

Всеки шести дори смята, че съдът и прокуратурата трябва да минат на подчинение на премиера Бойко Борисов.

Хората слагат оценка "среден" за съд, прокуратура и полиция.

 

Въпреки подчертания негативизъм правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт от респондентите реформата вече е в ход, макар и частично.

20% вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на системата, 10 на сто - че през последните 1-2 години има подобрение.

Финансирането от чужбина на партии и организации на магистрати се приема крайно негативно - под 4 процента само одобряват, 18 на сто смятат за нормално магистратските организации да получават европари.

На практика призивите за съдебна реформа и дебатите кой е виновен са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система, което може да се разглежда и като положителен резултат, доколкото ще принуди магистратите да търсят механизми и да предприемат действия, отчитат социолозите.

Макар една трета от хората да не знаят какво и как точно да се промени, те искат бърз, справедлив и безпристрастен процес; борба с корупцията и политическата зависимост, както и контрол, прозрачност и санкции в системата.

#българите #съдебната реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"