Тръмп предложи намаление на финансирането на борбата със СПИН

Тръмп предложи намаление на финансирането на борбата със СПИН
източник: pixabay
A A+ A++ A

Напредъкът в борбата срещу епидемията от СПИН може да бъде блокиран от недостиг на финансиране, което се очаква да нарасне при предложените от Доналд Тръмп съкращения на средствата за глобални проекти в областта на здравеопазването, предупредиха експерти и активисти преди важна конференция по въпросите на ХИВ. /Дарик/

Ако бъде приет от Конгреса, бюджетът "Тръмп" за 2018 г. може да лиши около 830 000 души, най-вече в Африка, от животоспасяващи лекарства срещу СПИН, изчисляват от базираната в Калифорния неправителствена организация Kaiser Family Foundation (KFF).

"Ще видим как хиляди животи биват изгубени", каза Линда-Гейл Бекер, председател на Международното дружество по СПИН (IAS), което ще бъде домакин на няколкостотин хиляди експерти в Париж, за да направят преглед на напредъка в науката за ХИВ.
 

"Ако се стигне до тези съкращения, можем да видим истински обрат в постигнатия напредък", каза тя. Бюджетът на Тръмп може да доведе до допускането на близо 200 000 нови инфекции с ХИВ, според KFF. Той може и да остави 25 милиона двойки в най-проблемните региони без достъп до контрацептиви, които не само предотвратяват бременността, но и спират разпространението на вируса.


Съединените щати отдавна са най-големият участник в глобалната борба срещу ХИВ инфекцията, изразено с числа - с около 2/3 от финансирането от отделните правителства. Миналата година страната е допринесла с 4,9 милиарда долара за глобалните проекти за ХИВ - 7,5 пъти повече от сумата, предоставена от втория по големина дарител Великобритания. Предложеният от Тръмп бюджет, представен през май, ще намали тази сума с около 1 милиард щатски долара. 

Президентът на САЩ предложи план, който според неговите думи "намалява финансирането за няколко глобални здравни програми, включително за ХИВ/СПИН, с очакването, че други страни могат и трябва да увеличат ангажимента си". Американският президент също предложи 17% намаление на финансирането на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, който осигурява лечение на около 10 милиона души.

Откакто епидемията избухна през 80-те години на миналия век, 76,1 милиона души са били заразени с ХИВ - вирусът, който причинява СПИН. Около 35 милиона души са починали. Миналата година СПИН уби 1 милион души, а други 1,8 милиона бяха инфектирани, според ООН. И докато инфекциите и смъртните случаи са намалели, броят на хората, живеещи с ХИВ, продължава да расте.

Миналата година 19,5 милиона от 36,7 милиона души, които се нуждаеха от лечение, имаха достъп до такова. ООН има за цел до 2020 г. 90% от заразените с ХИВ да бъдат подложени на лечение, но за да постигне тази цел, годишните разходи трябва да достигнат 26,2 милиарда долара.

#СПИН #ХИВ #бюджет #финансиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »