Учени:Има 5,5 милиарда тона пластмаса на сушата и във водата

Учени:Има 5,5 милиарда тона пластмаса на сушата и във водата
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Хората са произвели повече от 9,1 милиарда тона пластмаса от 50-те години на миналия век, като 5,5 милиарда тона от нея се е превърнала в боклук на сушата и във водата, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американски учени, пише ДАРИК.

Пластмасата не се разгражда като други материали, произвеждани от човека. Затова три-четвърти от нея се превръща в боклук и остава в сметищата или се разпръсква по сушата, океаните, езерата и реките, пишат учените в сп. "Science Аdvances".

"При сегашния темп, наистина сме се запътили към пластмасова планета“, каза ръководителят на изследването Роланд Гейър от университета на Калифорния в Санта Барбара. „Това е нещо, на което трябва да обърнем внимание".

Пластмасата вече е навсякъде. Използва се за опаковки и потребителски стоки, като мобилните телефони и хладилниците, както и в строителството, в автомобилостроенето, в производството на облекла, обикновено под формата на полиестер.


Учените от университетите на Джорджия и Калифорния изчислиха, че от произведената досега 9,1 милиарда тона пластмаса, почти 7 милиарда тона вече не се използват. Само 9 процента са рециклирани, и други 12 процента изгорени. Така остават 5,5 милиарда тона на сушата и във водата.


С данни от индустрията учените установиха, че количеството на произвежданата и изхвърляна пластмаса се увеличава. През 2015 г. светът е произвел 445 милиона тона пластмаса - над от два пъти повече, отколкото колкото през 1998 г.

#учени #пластмаса #вода #суша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"