Салвадор Дали беше ексхумиран

Салвадор Дали беше ексхумиран
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В четвъртък ще бъде извършена ексхумацията на брилянтния художник сюрреалист Салвадор Дали съгласно съдебното решение, взето в полза на жена, твърдяща, че е негова дъщеря. За да се докаже истинността на твърденията се наложи тленните останки на Дали, който е погребан в родния си град Фигерас, да бъдат изровени и изследвани, съобщава НОВА.

Това обаче няма да е лека задача, предвид факта, че гробът на художника се помещава в театър-музея "Салвадор Дали", създаден от него през 1983 година. Там тялото на артиста е зазидано в пода на една от стаите на сградата под каменна плоча, тежаща близо 1 тон. В допълнение, самото здание е вписано в регистъра на сградите с национално културно значение и за да се извършва ремонтната дейност по нея се изискват множество удостоверения от страната. Въпреки това обаче от кметството на Фигерас решиха да си затворят очите и да позволят ексхумацията на легендарния артист..

Самата жена, твърдяща, че е дъщеря на великия художник е 61-годишен "медиум" на име Пилар Абел Мартинес, работеща в Каталуния. Според нейните сведения майка й е имала връзка с Дали през 1955 година, докато е работила в Порт Лигат – малко рибарско селище, където той дълго време твори. Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че всъщност е чужда дъщеря. По-късно и майка й е потвърдила историята.

Много хора обаче не вярват на тази теория, тъй като в момента Абел се намира в тежко финансово състояние. А ако ДНК-теста докаже, че има връзка между двамата, то Абел ще получи правото да вземе фамилията му, авторските му права, а с това и 25% от стойността на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. долара, уточнява БГНЕС.

 

#Салвадор Дали #дъщеря

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"