Квартал „Дружба” на протест срещу застрояването

Квартал „Дружба” на протест срещу застрояването
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Софиянци отново на протест срещу застрояването. Този път недоволството е в столичния квартал „Дружба”, където в неделя сутрин живеещите близо до езерото виждат как се копаят дупки и  поставят заграждения върху зелени площи. Това разказа пред Дарик един от жителите на квартала Николай Георгиев, съобщава ДАРИК.

Оказва се, че през 2009 г. статутът на терена е променен от зелен на кафяв и върху него може да се строи, тъй като попада в частен имот. Кметът на района Ивайло Цеков обясни, че към момента няма представен инвестиционен проект. Според живеещите близо терена собствениците имат намерение да издигнат 8-етажен блок.

В дъждовната неделя багери влизат в зелените площи между блоковете 121 и 122 в квартал „Дружба”. Живеещите наблизо виждат как се огражда терен близо до езерото, излизат и успяват да спрат действия на строителите, но само на този етап, посочи Николай Георгиев, който също е бил на място.

"Бяхме се събрали 15-20 човека. Имаше две госпожи и един мъж, който се оказа украинец. Представиха се за инвеститори. Казаха, че тази земя са я купили през 2009 г. от човек, който е взел като реституция. Сега решили да я преградят, защото имат планове да строят 8-етажна сграда", обясни той.

Кметът на района Ивайло Цеков заяви, че не е виждал плана за инвестиционното намерение. "Няма разрешение за строеж и дори инвестиционно намерение, представено в общината", категоричен бе той. По негови думи предстоят редица процедури, които ще бъдат подложени на обществено обсъждане. "На този етап не са предприети стъпки за строителство", заяви Цеков.Жителите на района настояват общината да даде друг терен на собствениците, така че зелените площи около езерото да не бъдат застроени.

#Дружба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"