Когато изкуството преминава границите

Когато изкуството преминава границите
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Обявеният за днес супер пърформанс, включващ самолет и изсипване на тон варовик в района на пловдивското село Първенец се отменя, предаде БГНЕС.

РИОСВ – Пловдив се самосезира по сигнал на медии за пърформанса. Инициативата е част от проект на австрийския куратор Валтер Зайдл, осъществяван по програмата на австрийския културен павилион FLUCA съвместно с Австрийското посолство и Фондация „Отворени изкуства“.

В анонса за събитието, подаден от фондацията, се говори за артистичната намеса "Отместване на границите", а в обясненията, постъпили по-късно, прахът, който трябва да прилича на звезден, е определен като калциев карбонат – фуражна добавка, която се използва при киселинни почви, за наторяване и като добавка в храна за добитък. Този продукт не подлежи на разрешителен режим от страна на Агенцията по храните за използването му в почвата.

Идеята да се разпръсва какъвто и да е прах над Първенец и в близост до Пловдив, обаче, накара мнозина да се обадят на "зеления телефон" на РИОСВ, откъдето веднага са изпратили писмо до община Родопи с призив да изпълни задълженията си по Закона за чистотата на атмосферния въздух и да се предприемат спешни действия. Кметът на община Родопи взе мерки и забрани пърформанса. 


#пърформанс #прах #Първенец

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници