Министър Лиляна Павлова за Програмата за Председателството на Съвета на ЕС

Министър Лиляна Павлова за Програмата за Председателството на Съвета на ЕС
Източник: pixabay
A A+ A++ A

"За осигуряването на ефективно наказателно преследване на измамите и другите престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС, ще работим приоритетно за институционализирането и стартирането на работата на Службата на Европейския прокурор". 

Това се посочва в проекта на Програма на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз – 01 януари – 30 юни 2018 г. Документът е публикуван за обществено обсъждане и се очаква да бъде приет в средата на август, предаде БГНЕС.

Водещ принцип на Българското председателство ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите членки чрез предлагане на компромисни решения в рамките на общностния метод. България ще положи усилия за изграждане и прилагане на ефективни механизми за повишаване сигурността на гражданите на ЕС, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси. “От първостепенна важност ще бъде и завършването на реформата на Общата европейска система за убежище, основана на принципите на отговорност и истинска солидарност, и финализирането на дискусията по актовете – част от правната рамка на тази система”, пише в проекта на Програма на Председателството.

В областта на сигурността и борбата с престъпността и тероризма усилията на Българското председателство ще бъдат насочени към подобряване на взаимната съвместимост на информационните системи и бази данни на ЕС; финализиране на работата по предложенията за изменение на правната рамка за функционирането на Шенгенската информационна система; поставяне на основите за ефективното прилагане на Директивата за обмен на резервационни данни на пътниците за целите на борбата с тежката престъпност и тероризма и формулиране на единни стандарти и процедури при извършването на проверки за сигурност по границите и във вътрешността на ЕС.

В областта на отбраната, като част от сигурността на Европа, Българското председателство ще продължи интензивната и целенасочена работа по приоритетите на Общата политика за сигурност и отбрана в изпълнение на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност.

Европейският съюз има ясен интерес от стабилност, сигурност и просперитет в Западните Балкани, където неговите правила и ценности се зачитат. Предоставянето на осезаема европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани, включително провеждане на диалог, основан на изпълнението на условията и принципа на собствените заслуги, политическа воля и решителни реформи от страна на тези държави, е от ключово значение не само за региона, но и за Европейския съюз като цяло, посочват от Министерството на българското председателство, което е автор на проекта за програма.

България ще бъде балансьор и ще насърчава среда на конкурентоспособност, която е важна за икономическия просперитет на гражданите на Европейския съюз. Българското председателство ще работи върху създаване на оптимални условия за силен икономически растеж в ЕС чрез инициативите за укрепване на Икономическия и паричен съюз (ИПС). Република България ще насърчи дискусиите, представени в стратегическите документи на ЕС, в това число в Доклада на петимата президенти, Бялата книга на Комисията и други, гласят други от приоритетите, които са свързани с второто от посланията на Председателството – Конкурентноспособност.

Осигуряването на сигурността на газовите доставки посредством диверсификация на източниците и маршрутите, защита на енергийната критична инфраструктура, както и дейности, свързани с повишаване на енергийната ефективност като принос за намаляване на енергийното потребление, са сред ключовите въпроси, по които Българското председателство ще работи за намиране на устойчиви решения.

Българското председателство ще положи усилия за търсене на най-подходящите решения не само за бъдещето на кохезионната политика, но и за цялостната кохезия в европейското общество.

Отчитайки широко идентифицираната от държавите членки необходимост от опростяване на законодателството, правилата и процедурите, ще работим за оптимизиране модела на споделено управление и ефективно прилагане на принципа на пропорционалност, с фокус върху резултатите.

Ще работим за хармонизиране на правилата на фондовете и инструментите на Европейския съюз, както и за намирането на правилен баланс между безвъзмездната финансова помощ и финансовите инструменти, както и между традиционните приоритети и новите предизвикателства, пише в проекта.

Инвестициите в икономически растеж и работни места продължават да бъдат актуален приоритет. С цел да се гарантира изпълнението им и при отчитане на тенденциите за бюджетни ограничения и възникващи нови предизвикателства от решаващо значение е да се използва пълният потенциал на всички програми и инструменти.

Общата селскостопанска политика и културата като стратегически ресурс за по-добро бъдеще на ЕС, ще са други от приоритетите на Българското председателство на ЕС, обявени от ведомството на министъра на европредседателството Лиляна Павлова. 


#ЕС #председателство #Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"