Едва 400 заразени с Хепатит С стигат до лечение

Едва 400 заразени с Хепатит С стигат до лечение
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

От 100 000 души у нас, заразени с Хепатит C, едва 400 стигат до лечение. Смъртните случаи в България от заболяването и неговите усложнения са 840 годишно. Оказва се, че при 74 на сто от пациентите с Хепатит С, вирусът засяга и други органи, освен черния дроб. Положителното е, че у нас вече е достъпна и покрита от здравната каса модерна терапия, която може да постигне излекуване при 95 до 100 процента от болните., пише ДАРИК.


Понастоящем най-значимият проблем в България, свързан с Хепатит C, е диагностиката, тъй като хората нямат възможност да се изследват за заболяването като част от годишните профилактични прегледи, покривани от здравната каса.


Това изтъкнаха специалисти в навечерието на Световния ден за борба с хепатита. Към момента с новата терапия, която дава много добър резултат, се лекуват около 1000 души. 105 от тях са в Клиниката по гастроентерология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ,” обясни д-р Йордан Генов, който завежда Трето отделение в нея. "От всичките 105 лекувани пациенти, само един не е излекуван, от което е видно колко е ефективно лечението в реалната клинична практика. Тук са пациенти с всякакви съпътстващи заболявания, с които трябва да се съобразяваме", посочи той.

Реално одобрените за лечение пациенти у нас са 1130, информира д-р Елена Тотева от Националната здравноосигурителна каса. "След март 2017 г. вече с приемането на новите критерии за терапия, за миналата година 411 са били болните, които са получили лечение. За тях НЗОК е заплатила малко над 38 милиона лева. От началото на 2017 г. на терапия са нови 575 човека, а касата заплаща почти същата сума", коментира тя.

Сред рисковите групи за развитие на заболяването попадат употребяващите интравенозни наркотици, както и хора, подлежали на кръвопреливане преди 1992 г., когато кръвните продукти не са били изследвани за наличие на вируса.

#лечение #хепатит С

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »