„Набуко” сред Белоградчишките скали

„Набуко” сред Белоградчишките скали
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Лятната програма на открито на Софийската опера започва тази година на Белоградчишките скали с атрактивния летен фестивал под името "Опера на върховете - Белоградчишки скали" и се реализира по инициатива на акад. Пламен Карталов, директор на операта. /БГНЕС/

Откриването е на 21 юли, петък с операта „Набуко” от Верди и хората вече бързат да се снабдят с билети за интересните спектакли, които ще продължат до началото на август т.г.

Представянето ни ще се състои сред естествените декори на крепостта, заяви акад. Карталов. По време на фестивала публиката ще се наслади на оперите „Тоска", „Мадам Бътерфлай”, „Пепеляшка", „Лакме”, „Дон Кихот”, „Зорба Гъркът” и други сред магическата красота на Белоградчишките скали, с което преживяването ще бъде още по-вълнуващо, уточни той. Те са сред най-любимите заглавия на публиката. Билетите се продават не само в областта, но и в цяла България, дори в чужбина, осведоми ни акад. Карталов. Хората пътуват и това, което забелязахме още миналата година е, че голяма част от публиката дойде от София, допълни той.

„Който иска да усети този хомогенен синтез между природните дадености на Белоградчишките скали- това бижу на природата, с шедьоврите на оперното изкуство, да заповяда”, призова акад. Карталов. Мнозина творци са се възхищавали на това уникално място и то е оставило неизбледняващи следи в тяхното изкуство, поясни той.

Веднага след фестивала на Белоградчишките скали ще направим един двуседмичен сезон на река Дунав, в подножието на прекрасния видински парк и на самото площадче Бдинци във Видин, където нашият балет ще изпълни няколко спектакъла, каза акад. Карталов. А на реката, на една водна сцена- шлеп, ще изпълним операта „Мантията” от Джакомо Пучини, която много добре ще се свърже с атмосферата на историческото място. На самата крепост „Баба Вида” ще направим едно музикално приключение- „Шегобишко в Страната на чудесата” , където публика от реката през крепостта, в нея и навън ще може да направи един тур покрай тази история на композитора Георги Костов и на поета Йордан Милев.

Софийската опера е най-големият културен институт у нас, с международно значение, със своя солидна творческа биография и ние се дистанцираме от мимикрията и от евтиното продаване на билети, не можем да си позволим да сме подвластни на комерсиалното, отбеляза акад. Карталов. Идеята ни е път към съвършенството, което се постига много трудно, защото държим на високите творчески критерии и на публика, която идва на специално място, за да чуе специални заглавия, точно заради нас, убеден е той. И ще повторя, че синтезът музикална драматургия и природни дадености е нашият специалитет и запазена марка, който никой не може да ни отнеме. 


#опера #Белоградчишките скали #фестивал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"